Aziatische Olifanten

Aziatische Olifanten

Vorige diersoort Volgende diersoort

Leefgebied: India, Sri Lanka, Zuidoost-Azië

Met de Afrikaanse Olifant is dit het grootste en zwaarste zoogdier ter wereld : het mannetje kan een schofthoogte bereiken van 3m50 en tot 5 ton wegen.

Naast zijn kleinere formaat verschilt de Aziatische Olifant van zijn Afrikaanse neef door zijn minder brede oren, zijn slurf die slechts een “vinger” heeft in plaats van twee, en twee bulten op de schedel.

Alleen de mannetjes hebben lange zichtbare slagtanden.

De slurf is een buitengewoon orgaan, het resultaat van een samensmelting van neus en bovenlip : hij is flexibel en zeer gevoelig, kan tot 100 kg wegen en wordt bewogen door ongeveer 150.000 spieren, waarvan een aantal dienen om hem in alle richtingen te doen bewegen en andere om de twee kanalen die overeenkomen met zijn neusgaten samen te trekken of te ontspannen.

Levend in familiegroepen geleid door een matriarch,trekken de olifanten door de bossen en savannes op zoek naar hun voedsel, dat uitsluitend uit planten bestaat : ze kunnen meer dan 200 kg per dag eten.

Vroeger leefden ze in heel Azië, waar ze erg gerespecteerd werden, maar vandaag is hun natuurlijk leefgebied beperkter en leeft nog slechts een kleine populatie in het wild.

Wordt peter/meter van deze diersoort

Het bedrag van het peterschap gaat volledig naar de Pairi Daiza Foundation voor de bescherming van de diersoort in kwestie en de verbetering van zijn leefomstandigheden in Pairi Daiza.

Uw gift
  • Presentatiefiche en foto van de diersoort
  • Bedanking op de website van de Foundation
  • Certificaat Vriendje

Giften via dit formulier zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Uw gegevens